ARTIKLAR OM ELMARKNADEN

Trots värme och vårflod fortsätter elpriset att vara högt

Elpriset i april var 58 procent högre än normalt, och många förväntade sig att det skulle gå ner i samband med vårfloden.Men så blev inte fallet – och elpriset ligger fortsatt kvar på höga nivåer. Elpriserna har de senaste månaderna varit betydligt högre än normalt.

Rekordmånga soltimmar i maj

Maj var en rekordsolig månad med flest antal soltimmar sedan 1908. Men hur mycket el hade kunnat producerats om fler hade solceller. Årsförbrukningen för 130 000 villor, enligt nya uträkningar.

Hela Europas elnät behöver länkas ihop

När andelen vind- och solkraft successivt ökar ställer det helt nya krav på Europas elnät. Förutom krav på nya möjligheter att lagra överskott av el, kommer hela Europas elnät behöva sammanlänkas. Annars riskerar överproduktionen från norra Europa att gå till spillo.

Elpriset i april var 58 procent högre än normalt.

Men nu är vårfloden igång. Och vi kan förvänta oss lägre elpriser framöver. De senaste månaderna har elpriserna varit betydligt högre än normalt.

Grön el – hur fungerar det egentligen?

Du har säkert hört begreppet ”grön el” och kanske funderat på vad det innebär. Hur kan exempelvis Kundkraft, som garanterar 100 procent grön el, säkerställa att det bara är grön el som levereras till medlemmarna? Kajsa Sundqvist, expert på Kundkraft förklarar och reder ut begreppen. – Ibland råder det en viss oklarhet kring vad man egentligen menar när man säger ”grön el”.

10 enkla knep för att bli mer energismart

Höga spotpriser och en kall vinter som gjort att förbrukningen ökat har inneburit rekordhöga elräkningar för många konsumenter. Kundkrafts expert Kajsa Sundqvist har listat tio tips för hur du kan göra skillnad på din elräkning – och samtidigt gynna miljön. Det finns många saker man kan göra för att minska sin elräkning.

Fast eller rörligt – vad är egentligen bäst?

Är du en av dem som höjt på ögonbrynen över den senaste månadens elräkning? Du är inte ensam. Ett kallt väderläge har gjort att elpriserna stigit kraftigt. Under februari tog kylan ett fast grepp om Sverige och under mars har det varit minusgrader i hela landet som fått våren att dröja på många håll.

Sverige importerade smutsig el i februari

Har du också skruvat upp värmen där hemma? Februari har på många håll varit ovanligt kallt. Kylan har inneburit att Sverige fått importera smutsig kolkraft för att kunna tillgodose den ökade energiförbrukningen. Under februari var elpriset uppe i 90 öre/kWh vissa dagar.

Kylan har fått elpriserna att rusa i höjden

Elpriset har stigit med 50 procent de senaste veckorna. Orsaken är det kalla vädret, i kombination med att vinden har varit svagare. Priset har stigit från nivåer runt 30 öre/kWh under januari, till ca 45 öre/kWh de senaste veckorna.

Storbritannien vill lagstifta mot för höga elpriser

Har du också märkt att vissa elbolag höjer elpriset efter en viss tid? Precis som i Sverige finns denna taktik bland elbolag i Storbritannien. Men nu vill Storbritanniens premiärminister sätta stopp genom att införa ett tak på el- och gaspriser som kan sänka energiräkningen för cirka 11 miljoner hushåll. Förslaget bygger på att Storbritanniens marknadsregulator Ogfem inför ett maxpris på el och gas, som innebär att vissa hushåll kommer spara upp till £100, vilket motsvarar cirka 1 150 svenska kronor per år.

Kundkrafts medlemmar har nästan sparat 1 miljard

Att ha koll på sitt elavtal kan vara jobbigt och svårt. Att låta någon annan göra det kan däremot vara enkelt. Tillsammans har kundkrafts medlemmar sparat ca 900 miljoner kronor under 2017, jämfört med snittpris på anvisningsavtal.

Energiskatten smyghöjdes vid årsskiftet

I juli förra året höjdes energiskatten med 3 öre per kWh och vid årsskiftet höjdes den ytterligare 0,6 öre till 33,1 öre/kWh. Det innebär att energiskatten ökat med mer än 12 procent senaste året. För en vanlig villaägare innebär det att man får betala ungefär 1100 kronor mer i skatt per år.

Fler elbilar kan skapa problem för elnätet

Fler och fler skaffar elbil. Men om alla vill ladda sin elbil vid samma tidpunkt blir det utmanande för många lokala elnät. I dagsläget finns mer än 42 000 laddbara bilar i Sverige vilket är en ökning med 260 procent på bara två år.

Nytt beslut gör det billigare med solceller

Funderar du på att skaffa solpaneler? Från årsskiftet blev det enklare för alla aktörer, även privatpersoner, att skaffa solpanel. 2018 satsar regeringen mer pengar på solceller och höjer stödet från 20 procent till max 30 procent av kostnaderna. Bli medlem på 30 sekunder så pressar Kundkraft ditt elpris varje år Som en del i budgetpropositionen för 2018 avsätter regeringen drygt 900 miljoner kronor per år under perioden 2018–2020 till investeringsstöd för solceller.

Snart laddas elbilen samtidigt som du kör

I dag är det många som tvekar att skaffa en elbil på grund av osäkerheten kring hur man laddar den. Alla har inte tillgång till en laddstation i närheten av jobbet och hur skall man ladda bilen när man gör en längre resa? I takt med att allt fler skaffar elbil så utvecklas även tekniken för uppladdning. Flera teknikbolag arbetar intensivt med att utveckla teknik för trådlös laddning, där bilen laddas underifrån när den står parkerad eller, allra helst, samtidigt som bilen körs.

Så kan vindkraft till havs ge el till hela världen

Hur ska man kunna tillgodose hela världens energibehov? Ny forskning visar att vindarna på norra Atlanten är så starka att vindkraftsverk där kan generera tre gånger så mycket energi som vindkraftverk på land, och skulle teoretiskt kunna producera hela världens energibehov. Vindhastigheten till havs är i genomsnitt 70 procent högre än hastigheten på land, och med teknik för flytande vindkraftverk som nu testas, ökar möjligheterna att ta tillvara på denna energikälla. – Svårigheten har varit att ta tillvara på vindkraften till havs till rimliga kostnader, säger Anders Kaijser, vd på Kundkraft.

Experten: "Nätbolagens höjningar är orimliga"

De senaste sju åren har avgifterna hos de tre största nätbolagen ökat med 41 procent. I dagarna redovisar Energimarknadsinspektionen ett förslag för bättre reglering av nätavgifter. – Vi får hoppas att nätbolagens möjligheter till prisökningar begränsas, säger Anders Kaijser, vd på Kundkraft.

Så kan elbilar förändra hela bilindustrin

I över 100 år har förbränningsmotorn varit den ledande tekniken för att driva fordon. Men nu har de fått en stark konkurrent som tros ta över marknaden helt inom den närmsta framtiden. Men den omställning som det skulle innebära är enorm.

Snart blir din nätfaktura ännu dyrare

Från och med årsskiftet kommer din nätfaktura bli ännu dyrare. Kundkrafts expert Anders Kaijser reder ut vad det innebära för dig som konsument. Från 1 januari 2018 flyttas skattskyldigheten på energiskatt från elhandelsföretagen till elnätsföretagen.

Skärpta regler mot oseriösa elhandlare

Konsumenter från flera delar av landet har slagit larm om att Sveriges Energi AB som är ett bolag med över 1 miljon kunder har försäljningsmetoder som vilseleder kunder. Nu går Konsumentverket ut med en varning. Nyligen gick Konsumentverket ut med en uppmaning mot Sveriges Energi efter att konsumenter klagat på vilseledande försäljningsmetoder.

Därför chockhöjdes elpriset förra veckan

Spotpriset på el rusade över 25 procent förra veckan pga. minskad produktion från både vind- och kärnkraft. – Dessa variationer i elproduktion är något vi får räkna med och anpassa systemet för framöver, säger experten Anders Kaijser.

Spara mer med nytt superavtal för solel

Sedan länge har Kundkraft erbjudit elavtal för Sveriges elkonsumenter med priser som ligger cirka 20 procent under snittpriset på marknaden. Nu garanterar Kundkraft även bra pris till de som producerar ett överskott av el från solpaneler. Kundkraft bygger på den uråldriga idén om att man är starkare tillsammans.

Allvarlig vattenbrist kan ge högre elpriser

Har du rörligt eller fast elavtal? Vattensituationen runt om i landet ser allt allvarligare ut. Det kan därför vara dags att se över elavtalet för att undvika en prischock. Sommaren 2016 led Sverige av vattenbrist, med låga nivåer i vattenmagasinen som följd.

Risk för höga elpriser i framtiden

I Kundkrafts långtidsprognos kommer elpriserna att falla fram till 2020, men sen börjar de stiga igen mellan 2020 och 2030. De stora faktorerna är att kärnkraftsreaktorer ska stängas ner i Sverige, Tyskland och Frankrike. I prognosen gör man bedömningen att energianvändningen minskar fram till 2030.

Därför kommer elbilen att konkurrera ut vanliga bilar innan 2025.

I dag är andelen elbilar på världens vägar cirka 1 procent, men nu tror experter att elbilar kommer att konkurrera ut bränsledrivna bilar helt innan år 2025. Men varför då? De största hindren från att köpa en elbil är kostnaden och räckvidden, men i takt med att priset på batterier sjunker och prestandan förbättras blir elbilen ett allt mer konkurrenskraftigt alternativ till bränsledrivna bilar. Låt Kundkraft hitta bästa avtalet för dig – klicka här! – Fortsätter utvecklingen av priset på batterier, så kommer elbilen att konkurrera ut bränsledrivna bilar totalt 2025.

Fler svenskar väljer att köpa solpaneler

Har du funderat över att installera solpanel? Uppgifter från Sveriges största nätägare, Eon, pekar på att fler och fler väljer att installera solpaneler för att därmed minska sin egen elräkning genom att producera el själva. Ökningen av antalet föranmälningar om installation av solceller i Eons nät har ökat med 108 procent under perioden september–januari jämfört med föregående år. Det är en betydligt högre tillväxttakt än vad Eon hade räknat med.

Så gör Kundkrafts medlemmar för att spara 360 miljoner kr

Att ha koll på sitt elavtal kan vara jobbigt och svårt. Att låta någon annan göra det kan däremot vara enkelt. Tillsammans har kundkrafts medlemmar sparat 360 miljoner kronor under 2016 jämfört med medelsvensken.

"EL TILL INKÖPSPRIS" - OFTAST EN DÅLIG AFFÄR

Har du blivit erbjuden "el till inköpspris"? Då bör du se upp. En granskning av energimarknadinspektionen (ei) visar att "el till inköpspris" ofta är en väldigt dålig affär. Energimarknadsinspektionen är en tillsynsmyndighet som arbetar på uppdrag av regeringen för att främja en väl fungerande energimarknad.

FÅ BÄSTA ELAVTALET - OCH SLIPP OROA DIG

Har din elräkning blivit högre och högre? Då kan det vara så att din elleverantör lagt på dolda avgifter utan att du vet om det. Anne-Charlotte i Skåne upplevde ofta att hon blivit lurad, ända tills hon provade Kundkraft. Anne-Charlotte bor i Skåne och har en relativt stor elförbrukning.

DÄRFÖR BÖR DU UNDVIKA BILLIGA ELKAMPANJER

Billiga kampanjavtal på elen dyker ofta upp. Men se upp för fällan. De billiga lockpriserna blir ofta en dyr affär på lång sikt.

MYNDIGHETEN VARNAR FÖR ELBOLAGENS FÄLLA

Korta avtalstider och el till kampanjpris. Att hitta ett bra och billigt elavtal kan vara svårt. Här ger vår expert sina råd om hur du undviker de vanligaste misstagen.

EXPERTEN: DÄRFÖR HAR ELPRISET SJUNKIT

Elpriset höjdes förra året, men var fortfarande det näst lägsta på tio år. Nu när kylan är här finns det risk att priset kommer att stiga ytterligare. Men antagligen kommer elpriset fortsätta vara lågt under 2017.

HÖGRE KRAV PÅ ELNÄTET MED FÖRNYELSEBAR EL

Förnyelsebar energi ställer större krav på att överföra elkraft över långa sträckor. Då fungerar likström betydligt bättre än växelström som används i dag. Det ger små förluster av kraft även över relativt långa sträckor vilket kommer krävas i framtiden.

LÅGA ELPRISER MINSKAR INVESTERINGAR I FÖRNYBAR ENERGI

Många är glada över de låga elpriserna som varit de senaste åren. Men låga elpriser ger färre investeringar i förnybar energi och trots subventioner så minskar investeringarna i ny vindraft. Under 2015 ökade vindkraftsproduktionen med 40 procent och de senaste åren har investeringar i vindkraft ökat år för år.

NU BÖRJAR TESLA BYGGA EFTERLÄNGTADE MODEL 3

Med mer än 400 000 delbetalda förbeställningar, finns det få bilar med högre förväntningar än Teslas Model 3. Nu inleds produktionen lite smått med test av monteringsprocessen och produktion av en mindre testvolym, enligt anonyma källor till Reuters. Teslas Model 3 kommer att kosta $35 000 i USA, vilket innebär cirka 410 000 kr i Sverige om man antar samma prisskillnad mellan USA och Sverige som för Teslas tidigare modeller.

MINSKA DIN ELRÄKNING OCH BLI EN MILJÖHJÄLTE

På vintern sticker elräkningen lätt iväg. Här är några tips från Kundkraft som kommer minska din elräkning. Att skära ner sin energiförbrukning behöver inte vara svårt eller ta lång tid.

SPARA PENGAR MED EXPERTENS ENKLA TIPS

Har du koll på hur stor huvudsäkring du har? Många har nämligen en större huvudsäkring än vad som behövs. Byt och spara upp till 6 500 kronor per år. Alla elkonsumenter betalar både en nätavgift till nätbolaget och en elavgift till elleverantören.

NU RITAS VÄRLDENS ENERGIFÖRSÖRJNING OM

Tillgång till olja har historiskt gett makt. Men nu har oljan fått ordentlig konkurrens. När sol- och vindkraft blir billigare tappar oljetillgångar i betydelse.

VÄLJ RÄTT ELAVTAL - OCH SPARA TUSENLAPPAR

Du kan betala tusenlappar i onödan – trots "marknadens bästa erbjudande". Så enkelt kan du fixa ett elavtal som alltid är billigast i längden. – De flesta av våra 250 000 medlemmar betalar minst 4 000 kronor mindre varje år, säger Anders Kaijser på Kundkraft.

Bli medlem nu och hjälp oss att pressa elpriserna!

Grön bock listpunkt100% Grön el

Grön bock listpunktKostnadsfritt

Grön bock listpunktIngen uppsägningstid

Grön bock listpunktAlltid lågt elpris