Allt du behöver veta om vindkraft och vindkraftverk

Vindkraft och vindkraftverk

Vindkraft är den näst största produktionen av grön el i Sverige. Totalt utgör vindkraften cirka 15 % av produktionen i Sverige, cirka 17 TWh om året. Detta ifrån de cirka 3300 stycken vindkraftverk som finns runt om i landet. Förutsättningarna för att utvinna vindkraft i Sverige är mycket goda med tanken på vår långa kust och kraftiga vindar. Utbyggnaden av vindkraften har varit mycket stor de senaste åren då både tekniken och efterfrågan av grön el blivit bättre och mer efterfrågad ifrån elkonsumenterna. För ungefär tio år sedan fanns endast ett hundratal vindkraftverk i Sverige.

Vindkraft innebär att energi utvinns ifrån vindar då vinden fångas i kraftverkets vingar, eller så kallade vindturbiner, som omvandlar energin i vinden till elektricitet.

Utmaningen med vindkraft

Problematiken för vindkraften är framförallt att vindarna varierar i styrka mellan de olika årstider tillsammans med andra faktorer såsom molnighet. När vinden avtar behöver vi förlita oss på andra energikällor som till exempel vattenkraft som kan regleras på helt annat sätt i form av dammar exempelvis.

Bli medlem nu och hjälp oss att pressa elpriserna!

Grön bock listpunkt100% Grön el

Grön bock listpunktKostnadsfritt

Grön bock listpunktIngen uppsägningstid

Grön bock listpunktAlltid lågt elpris